Ενάντια στην εμπορευματοποίηση των ζώων

Στον αγώνα μας για ένα κόσμο απαλλαγμένο από καταπίεση, εκμετάλλευση και κάθε μορφή βίας δε μπορούμε να μη συμπεριλάβουμε τα μη ανθρώπινα ζώα. Δε θα μπορούσε να υπάρχει ειρήνη για τους ανθρώπους όσο για το συμφέρον τους βασανίζονται ζώα και καταστρέφεται το περιβάλλον. Το σύστημα, υπεύθυνο για όλα αυτά τα εγκλήματα, βασίζεται στην άγνοια και στην απάθεια των ανθρώπων. Τίποτα όμως δεν απαλλάσσει κανέναν από τις ευθύνες του και αυτό μας καθιστά όλους συνένοχους.

Όλοι έχουμε στη γειτονιά μας pet shop όπου σωματέμποροι βγάζουν λεφτά πασάροντας τα ζώα ως αντικείμενα και όχι ως ζωντανά πλάσματα. Τα κρατούν φυλακισμένα μέσα σε κλουβιά μέχρι να πουληθούν, στερώντας τους κάθε δικαίωμα για ζωή και αυτοδιάθεση. Τα βάζουν σε ράφια για να μπορεί να διαλέξει ο πελάτης το αξεσουάρ της αρεσκείας του. Τους δίνουν τιμή και τα θεωρούν ιδιοκτησία τους. Τα pet shops δεν έχουν καμία διαφορά από τα σκλαβοπάζαρα ανθρώπων που έχουν καταργηθεί αιώνες τώρα. Υποτίθεται ότι καταδικάζουμε αυτήν την υποτίμηση της ζωής ως πλέον “πολιτισμένοι”. Δεν υπάρχει όμως κανένα στοιχείο πολιτισμού σε αυτό το εμπόριο κακοποιημένων ζώων.

Εκτρέφονται (ή απάγονται από το φυσικό τους περιβάλλον) συγκεκριμένες ράτσες και τα “σκάρτα” δολοφονούνται. Στις φάρμες αναπαραγωγής τα γενετήσια ένστικτά τους χρησιμοποιούνται βίαια και καταχρηστικά για τη μέγιστη παραγωγή, στο ελάχιστο χρονικό διάστημα. Τα αναπαραγωγικά ζώα αντιμετωπίζονται ως μηχανές παιδιών και μόλις κριθεί ότι μειώνεται η παραγωγικότητα τους θανατώνονται. Τα μικρά περνάνε από σύστημα διαλογής όπου κοστολογούνται βάσει συγκεκριμένων χαρακτηριστικών. Στα εκτροφεία συντελείται μία διαρκής προσπάθεια για τη διατήρηση της καθαρότητας των φυλών, οι οποίες είναι δημιούργημα της ανθρώπινης ματαιοδοξίας και εξυπηρετούν ένα καταναλωτικό life style που στόχο έχει το να πουληθούν τα ζώα πιο ακριβά. Καθαρές φυλές υπάρχουν μόνο στα βρώμικα μυαλά. Στα pet shop μεγαλώνουν σε μικροσκοπικά κλουβιά χωρίς περιθώριο κίνησης, με τις ακαθαρσίες τους δίπλα στο φαί τους. Μπορεί να ζήσουν έτσι για χρόνια και αν δεν πουληθούν δολοφονούνται ή πωλούνται ως πειραματόζωα.

Αυτό το εμπόριο βασίζεται στη λογική ότι τα ζώα προορίζονται για κατοικίδια σε όλους αυτούς που τα αγοράζουν επειδή είναι χαριτωμένα και θέλουν τη συντροφιά τους ή για να διακοσμήσουν και να φρουρήσουν το σπίτι τους. Θεωρούν ότι αγαπάνε τα ζώα και αυτοαποκαλούνται «φιλόζωοι» αλλά το να φυλακίζεις κάποιον για να μείνει κοντά σου, να τον εκβιάζεις με τη τροφή του και να τον χτυπάς για να προσαρμοστεί στις επιθυμίες σου δε λέγεται αγάπη αλλά καταπίεση και εξουσία. Αγάπη για τα ζώα σημαίνει αγώνας ενάντια στην τυραννία του ανθρώπου πάνω τους, μια τυραννία που αρνείται στα μη ανθρώπινα ζώα το στοιχειώδες δικαίωμα στη ζωή και στην ελευθερία και που τα αντιμετωπίζει είτε ως χόμπι είτε ως εργαλεία είτε ως αντίβαρο σε μία άδεια και καταπιεσμένη ζωή.

Συνέλευση για την Αντισπισιστική Δράση