Εισήγηση που διαβάστηκε στην εκδήλωση ενάντια στη βιομηχανία γούνας στην κατάληψη Πατησίων 61 & Σκαραμαγκά στις 23/3/2012

Ζώντας σε μια κοινωνία που βασίζεται στην καταπίεση και την εξουσία του ενός πάνω στον άλλο, το άτομο υιοθετεί αυτές τις συμπεριφορές. Στη δουλειά, στο σχολείο, στο σπίτι, στην προσωπική μας ζωή εκδηλώνουμε εξουσιαστικές συμπεριφορές. Ξεσπάμε την καταπίεση που δεχόμαστε σε αυτούς που έχουν οριστεί από την κοινωνία ως αδύναμοι, την ώρα που το κεφάλαιο μας ισοπεδώνει μέσα από την εκπαίδευση, τις κοινωνικές δομές, την καθημερινότητα, τα χρέη, τη μισθωτή σκλαβιά και το κυνήγι μιας μικροαστικής ζωής.

Ο σπισιμός υπάρχει παντού γύρω μας, είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ο άνθρωπος θεωρεί τα ζώα ιδιοκτησία του, παρότι είναι ζωντανά αισθανόμενα όντα ακριβώς όπως αυτός και τα χρησιμοποιεί ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του, με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντά του.

Τα ζώα θα φυλακισθούν, θα βασανιστούν, θα χρησιμοποιηθούν και θα δολοφονηθούν πάντα βάσει της ανθρωποκεντρικής λογικής με τη δικαιολογία ότι είναι απλά ζώα όπως ακριβώς κάποτε ήταν απλά Εβραίοι, μαύροι και γυναίκες.

Στον αντίποδα αυτού του συλλογισμού καλούμαστε να εναντιωθούμε σε ένα σύστημα που εκμεταλλεύεται ανελέητα τον άνθρωπο, τα ζώα και τη φύση. Δομικό χαρακτηριστικό αυτής της κοινής εκμετάλλευσης είναι η εργαλειοποίηση της φύσης, των ζώων και του ανθρώπου προς όφελος της εξουσίας ειδωμένης στο σήμερα μέσα από το καπιταλιστικό σύστημα, που μοναδικό του στόχο έχει να αποφέρει κέρδη στα αφεντικά. Είναι η ίδια η εξουσιαστική αντίληψη του ανθρωποκεντρισμού μέσα από το πρίσμα της οποίας ο άνθρωπος θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο ως είδος και κατ’ επέκταση αυτού, τη φύση και τα μη ανθρώπινα ζώα ως αναλώσιμους φυσικούς πόρους για την πραγμάτωση μιας επίπλαστης ευημερίας. Ο σπισισμός ως απόρροια του ανθρωποκεντρισμού θεωρεί τα μη ανθρώπινα ζώα ως κατώτερα και άρα άξια εκμετάλλευσης.

Μία από τις πιο βάναυσες εκδοχές του σπισισμού είναι η βιομηχανία γούνας και δέρματος όπου εκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο εξοντώνονται συστηματικά για να παραχθούν είδη πολυτελούς ένδυσης, σύμβολα κύρους και πλούτου. Για να κατανοήσουμε το μέγεθος της βιομηχανίας γούνας, καλό θα ήταν να δούμε τα στάδια παραγωγής της.

Η βιομηχανία γούνας στηρίζεται σε πανεπιστήμια και ιδιωτικά ερευνητικά ιδρύματα χρησιμοποιώντας τα ευρήματά τους ώστε να μεγιστοποιηθεί το κέρδος. Αυτά τα ευρήματα συνήθως περιλαμβάνουν εκμετάλλευση των συνθηκών διαβίωσης, τροφής και αναπαραγωγής.

Εξειδικευμένες εταιρίες παρέχουν τροφή στα εκτροφεία. Αυτό είναι σημαντικό διότι πολλές φορές η ποιότητα της γούνας εξαρτάται από την ποιότητα της τροφής. Οι εταιρίες εξοπλισμού εκτροφείων παίζουν επίσης μεγάλο ρόλο παρέχοντας κλουβιά, μαχαίρια, ποδιές και μηχανήματα γδαρσίματος και θανάτου.

Αφότου τα ζώα έχουν δολοφονηθεί και τους έχει αφαιρεθεί η γούνα τους, γίνονται δημοπρασίες όπου εκτροφείς και κυνηγοί (παγίδες) απευθύνονται σε χονδρικούς πωλητές και μετόχους. Οι χονδρικοί πωλητές με τη σειρά τους καθορίζουν την αξία των γουνοδερμάτων και τα πουλάνε.

Υπολογίζεται ότι υπάρχου 6.000 φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 67% των γουνοδερμάτων από μινκ και το 70% της παραγωγής αλεπούς ετησίως γίνεται στην Ευρώπη. Η Δανία παράγει το 40% των γουνοδερμάτων που προέρχεται από μινκ παγκοσμίως. Άλλες χώρες με μεγάλη παραγωγή είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Σουηδία, η βόρεια Αμερική και ο Καναδάς.

Την ίδια στιγμή η Αυστρία και η Κροατία (ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2007 με προσαρμοστική περίοδο 10 χρόνων) έχουν απαγορεύσει την εκτροφή γουνοφόρων ζώων. Οι Σουηδοί όπως και το Δυτικό Χόλιγουντ έχουν ήδη απαγορεύσει τις φάρμες γούνας και την πώλησή της.
Για την παραγωγή γούνας χρησιμοποιούνται κυρίως μινκ (βιζόν) λόγω της ανθεκτικότητας του οργανισμού τους στις κακουχίες, την έλλειψη τροφής και τον εγκλεισμό σε μικρούς χώρους. Χρησιμοποιούνται επίσης γάτες, σκύλοι, αλεπούδες, κάστορες, λαγοί, σκίουροι, ρακούν, τσιντσιλά και άλλα ζώα.

Τα ζώα γεννιούνται σε φάρμες εκτροφής ζώντας όλην τους τη ζωή σε κλουβιά, με το 10% να πεθαίνει λόγω αντίξοων συνθηκών και πολλά από αυτά να αρρωσταίνουν σοβαρά. Κάποια άλλα αιχμαλωτίζονται από το φυσικό τους περιβάλλον με τη βοήθεια παγίδων.

Ως αποτέλεσμα του εγκλεισμού τους, πολλές φορές οδηγούνται στη τρέλα και αρχίζουν να αυτοτραυματίζονται. Δαγκώνουν τα πόδια και τις ουρές τους, δημιουργώντας άσχημες μολύνσεις και επιτίθενται το ένα στο άλλο. Είναι χαρακτηριστικό πως σε όλα τα βίντεο τραβηγμένα από ακτιβιστές τα φυλακισμένα ζώα φαίνονται να βηματίζουν μανιωδώς μέσα στα κλουβιά τους. Ακόμα και η κατασκευή των συρμάτινων αυτών φυλακών τραυματίζει τις πατούσες των ζώων με αποτέλεσμα να πρήζονται.

Για να τα σκοτώσουν (συνήθως σε πολύ νεαρή ηλικία) χρησιμοποιούν δηλητηριώδη αέρια, πρωκτικό ηλεκτροσόκ, σπάσιμο του λαιμού ή ακόμα και τη εξάτμιση ενός αμαξιού αν πρόκειται για μικρόσωμα ζώα. Αυτές οι μέθοδοι επιλέγονται κυρίως για να μη χαλάσει ή λερωθεί η γούνα κατά τη διαδικασία. Δεν είναι όμως πάντα αποτελεσματικές, έχοντας ως συνέπεια πολλά ζώα να βρίσκουν τις αισθήσεις τους τη στιγμή που τα γδέρνουν.

Η βιομηχανία γούνας στην Ελλάδα έχει τον πυρήνα της στη Καστοριά και στη Σιάτιστα όπου εκτρέφονται κυρίως μινκ. Η ελληνική αγορά γούνας στηρίζεται σε ξένους αγοραστές, κυρίως Ρώσους. Μέχρι πρόσφατα η εκτροφή γουνοφόρων ζώων ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των γουνοδερμάτων να εισάγεται από το εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια επέκτασης της παραγωγής και εκτροφής ζώων με την προοπτική να αντικατασταθεί μεγάλος μέρος των εισαγωγών.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η γούνα παρουσιάζεται ως εθνικό αγαθό έτοιμο να στηρίξει την ελληνική οικονομία με μια σειρά νέων μέτρων και επιχορηγήσεων από τη μεριά του κράτους. Εντάσσεται στον κλάδο της κτηνοτροφίας με την ελπίδα να επεκταθούν οι ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις και ζητούνται νέες διατάξεις για να μειωθεί το κόστος εκτροφής. Σήμερα τα εκτρεφόμενα αναπαραγωγικά ζώα υπολογίζονται στις 30.000 με στόχο να φτάσουν τις 50.000. ενώ δεν αποκλείεται οι γουναράδες να ξεκινήσουν και την εκτροφή αλεπούδων.

Μόνο μέσα στο 2011-12 βλέπουμε να εγκρίνονται νέα εκτροφεία με συνολικά 39.525 μινκ. Τον περασμένο Νοέμβριο ανακαλύφθηκε και βιντεοσκοπήθηκε από ακτιβιστές ένα φορτηγό με 1.800 μινκ που έκανε το δρομολόγιο Ολλανδία- Γερμανία- Αυστρία- Ιταλία με προορισμό την Καστοριά. Τις 5 μέρες που διήρκεσε το ταξίδι, στα μινκ δεν είχε καν δοθεί νερό ή φαγητό.

Όπως και στο εξωτερικό έτσι και στην Ελλάδα έχουν σημειωθεί δράσεις ενάντια στη φυλάκιση και την εξόντωση στις φάρμες θανάτου. Πιο συγκεκριμένα στοχοποιώντας την περιοχή της Καστοριάς και τους γουναράδες, το Δεκέμβριο του 2009 απελευθερώθηκαν 6.000 μινκ από τη Κοζάνη, κάηκαν τα μηχανήματα εκδοράς και γράφτηκε στο τοίχο ”είσαστε κανίβαλοι”. Την ευθύνη ανέλαβαν οι ”Corvus revengis” (κοράκια της εκδίκησης). Την επόμενη μέρα της δράσης τους απελευθερώθηκαν 1000 μινκ από φάρμα στα Σιάτιστα. Το 2010 το A.L.F (Animal Liberation Front) αναλαμβάνει την ευθύνη για την απελευθέρωση 52.000 μινκ από 2 εκτροφεία στην περιοχή της Καστοριάς και στη Σιάτιστα.

Το Μάρτιο του 2011 πραγματοποιείται στην Αθήνα για πρώτη φορά διεθνής έκθεση γούνας στο expo athens. Εγιναν κάποια καλέσματα για διαμαρτυρία και 200 άτομα βρεθήκαμε εκεί προσπαθώντας να τη ματαιώσουμε. Πετάχτηκαν μπογιές σε γουνέμπορες και μοντέλα και δέχτηκαν σκληρή αποδοκιμασία. Η απάντηση δεν άργησε να έρθει καθώς τα ματ προσπάθησαν να μας απωθήσουν με χρήση χημικών και απειλές.

Πλησιάζοντας τη φετινή έκθεση, καλούμε και πάλι σε διαμαρτυρία. Αρνούμαστε να αφήσουμε τους γουνέμπορους ανεμπόδιστους να συνεχίσουν το έργο τους. Ελπίζουμε και πάλι να μπορέσουμε να σταθούμε εμπόδιο στο δρόμο τους.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ 2Η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΟΥΝΑΣ
Τετάρτη 28/3/2012 και Σάββατο 31/3/2012, στις 13:00
Εκθεσιακό κέντρο Expo Athens, Ανθούσα
ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 11:00, στο Σύνταγμα

Συνέλευση για την Αντισπισιστική Δράση