Ενάντια στις φυλακές των Pet Shops

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ PET SHOP

Pet shop. Ένα ακόμα κατάστημα με γυάλινες βιτρίνες για να κοιτάς το εμπόρευμα, αξεσουάρ για να το στολίσεις, τροφή για να το διατηρήσεις. Μόνο που τα εμπορεύματα είναι μη ανθρώπινα ζώα.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΖΩΩΝ

Τα pet shops δεν υπάρχουν για να προσφέρουν χαριτωμένα πλασματάκια στους ανθρώπους, αλλά ως μια ακόμα επιχείρηση προσπαθούν να βγάλουν κέρδος από ένα άλλο είδος δουλεμπόριου. Αυτό των ζώων συντροφιάς. Καθαρόαιμα οικόσιτα ή άλλα εξωτικά ζώα από όλο τον κόσμο είτε εκτρέφονται μαζικά είτε αρπάζονται από το φυσικό τους περιβάλλον για να τροφοδοτήσουν την αγορά με αξιολάτρευτα ζωάκια έτοιμα να προσφέρουν αγάπη, διασκέδαση, συντροφιά, διακόσμηση δωματίων, υπηρεσίες φύλαξης, εργαλεία για κυνήγι ή αντικείμενα προς επίδειξη για τους “φιλόζωους” φετιχιστές. Παράλληλα συντηρείται η ψευδαίσθηση της ανάγκης για ανθρώπινη φροντίδα, αξεσουάρ ή ειδικές τροφές ώστε να είναι δυνατή η επιβίωση των κατοικιδίων, καταλύοντας κάθε αυτονομία και αυτοδιάθεση αυτών.

ΤΑ ΖΩΑ ΩΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Τα ζώα στα pet shops είναι εμπόρευμα, αναλώσιμα αντικείμενα προς πώληση. Μόλις πουληθούν θα έρθουν καινούρια να κοσμήσουν τις βιτρίνες. Γυάλινα κλουβιά για να διαλέξουμε ποιο μας κάνει, ποιο μας ταιρίαζει καλύτερα, ποιο είναι πιο όμορφο, ότι μπορεί να ζητάει κανείς από ένα “κατοικίδιο”. Ένα ζώο δηλαδή που δεν ζει ελεύθερο ενεργώντας βάσει της αυτοδιάθεσης και των ενστίκτων του αλλά για πάντα ιδιοκτησία του αφεντικού του μέχρι να πεθάνει ή να πεταχτεί στον δρόμο (σε περίπτωση που είναι πλέον περιττό ή δεν πληρεί τις προϋποθέσεις). Θα κατουράει όποτε μας βολεύει και θα κυκλοφορεί με λουράκι.

ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΖΩΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ “ΑΔΕΣΠΟΤΑ”

Την ίδια στιγμή που οι “φιλόζωοι” αγοράζουν τα ζώα τους, χιλιάδες άλλα πεθαίνουν στο δρόμο εγκαταλελειμένα, θύματα ενός ακατάπαυστου καταναλωτισμού. Όμως τα μικρά σε ηλικία ζώα είναι πιο όμορφα όπως τα καινούρια ρούχα. Εξυπηρετούν ένα σκοπό άλλωστε, να μας προσφέρουν τις υπηρεσίες (συντροφιάς) τους. Η αντικειμενοποίηση αυτή είναι που επιτρέπει την απενοχοποιημένη αγορά, χρήση και τελικά απόρριψη τους.

ΕΧΕΙ Η ΖΩΗ ΤΙΜΗ;

Τα ζώα έχουν τιμή. Η τιμή τους αλλάζει ανάλογα την καθαρότητα της φυλής και των γενικών χαρακτηριστικών. Πρώτα ανακατεύουμε χαρακτηριστικά. Ύστερα βαφτίζουμε το αποτέλεσμα με ένα όνομα και του δίνουμε μια πιστοποίηση καθαρότητας ράτσας. Διαφημιστικές απάτες για να πουληθούν ακριβά διάφορα είδη σκύλων κυρίως. Με πρακτικές που θυμίζουν ευγονική της ναζιστικής Γερμανίας, ζώα χωρίς προοπτικές βέλτιστης αναπαραγωγής, αδέσποτα ή εκτός εκτροφείων στειρώνονται, ώστε να υπάρχει μόνο η ελεγχόμενη εκτροφή καθαρόαιμων και εξελικτικά επιλεγμένων σκύλων κοντά στο μορφολογικό πρότυπο της εκάστοτε ράτσας.

ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΖΩΑ ΓΙΑΤΙ;

* Θεωρείς ότι είναι κατώτερα και μπορούν να υπάρχουν ως εμπόρευμα.

* Δεν σε ενδιαφέρει αν απαγάγονται από το περιβάλλον και τις οικογένειές τους για να φυλακιστούν σπίτι σου.

* Δεν σε απασχολεί αν ζουν κλεισμένα όλη τους τη ζωή γεννώντας μωρά σαν μηχανές παραγωγής κατοικιδίων.

* Πιστεύεις ότι οι ζωές μπορούν να είναι εξαγοράσιμες.

* Τα βλέπεις ως ιδιοκτησία του ανθρώπου.

* Βλέπεις τα ζώα ως εργαλείο επίδειξής σου, αγοράζοντας καθαρόαιμα.

* Δεν πιστεύεις ότι τα ζώα θα έπρεπε να είναι ελεύθερα αλλά ότι μπορείς να τα εξουσιάζεις.

* Απλά δεν γνωρίζεις ή δεν είχες σκεφτεί τίποτα από τα παραπάνω.

* Είσαι κυνηγός οπότε άντε γαμήσου.

Επειδή τα ζώα στα pet shop…

Είναι ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

Είναι ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ

Eίναι ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΑ

Είναι ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ

Όχι στην αγορά.
Όχι στη φυλάκιση.
Όχι στην εκτροφή ζώων.
Αποκλεισμός των pet shops.
Δράση εναντίον εμπόρων και εκτροφέων.

Δισεκατομμύρια μη ανθρώπινα ζώα γεννιούνται, περνάνε ολόκληρη, τη σύντομη κατά τα άλλα ζωή τους, κλεισμένα σε κλουβιά και πεθαίνουν με κάθε απίθανο και οδυνηρό τρόπο προκειμένου να προμηθεύσουν την αγορά με προϊόντα. Είτε κλεισμένα σε κλουβιά πάχυνσης, είτε σε εργαστήρια δοκιμών νέων χημικών είτε σε εκτροφεία γούνας υπάρχουν ως εργαλεία του ανθρώπινου πολιτισμού. Όμως τα ζώα είναι αδέρφια μας, συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη. Γεννήθηκαν ελεύθερα και έτσι πρέπει να παραμείνουν. Η ζωή είναι ανεκτίμητη, το δουλεμπόριο δεν έχει θέση στον ελεύθερο κόσμο για τον οποίο αγωνιζόμαστε.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις φυλακές των pet shops και αποκλεισμός των εισόδων τους.

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010, Πλατεία Κοτζιά 12:00.

Συνέλευση για την Αντισπισιστική Δράση