Κανένα ζώο δεν είναι εμπόρευμα


Τα Χριστούγεννα μας λένε ότι είναι “γιορτή χαράς και  αγαλλίασης”.
Κάποιοι όμως δεν χαίρονται και τόσο.
Και δεν είναι μόνο οι φτωχοί, τα ορφανά και τα παιδιά στον τρίτο κόσμο που οι “φιλανθρωπικές” οργανώσεις των πλουσίων, που ευθύνονται για τη φτώχεια και τους πολέμους, θέλουν να μας θυμίζουν μια φορά το χρόνο.
Είναι τα δισεκατομμύρια ζώα που βιώνουν καθημερινά και αδιάκοπα τον εγκλεισμό, τη φυλάκιση, την εκμετάλλευση ακόμα και τη σφαγή για να
συμπληρώσουν την ευτυχία της “οικογενειακής γιορτής”. Από τη γαλοπούλα και το γουρούνι στο τραπέζι της αστικής οικογένειας, μέχρι τα γούνινα παλτά και τα κατοικίδια ως δώρα, κάθε ανθρώπινη χαρά συνυφασμένη με την καταναλωτική ολοκλήρωση κρύβει πίσω της αίμα και πόνο.
Η φρίκη δεν τελειώνει όμως στα προφανή, υπάρχουν ζώα που φυλακίζονται όλο το χρόνο για να βγουν στους δρόμους τώρα στις γιορτές και να φωτογραφίζονται τα παιδιά.
Είναι τα πόνυ που αντί να ζουν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλουν, στην Ελλάδα, στη Σκύρο και αλλού, ταλαιπωρούνται ώρες στο κρύο και το χιονιά, στερούμενα την ελευθερία τους και την κοινωνικοποίηση με τα άλλα ζώα της φυλής τους, απλά και μόνο για μια φωτογραφία. Παραμένουν για περίπου ένα μήνα μέσα σε βανάκια και τρέηλερ.
Πρόκειται για ένα σύγχρονο δουλεμπόριο συνεχιστή της παράδοσης του “αρκουδιάρη” η οποία ευθύνεται εν μέρει για την εξαφάνιση των αρκούδων.
Για να γίνουν έτσι νωθρά και “φιλικά” κακοποιούνται συστηματικά με μαστίγια και παίρνουν με το ζόρι διαφόρων ειδών κατασταλτικά φάρμακα.

Την ώρα που το παιδί σου φωτογραφίζεται το πόνυ υποφέρει.
Μην ενισχύεις αυτή τη καταπίεση. Τα ζώα δεν είναι θέαμα.

Ας σκεφτούμε τι πολιτισμός είναι αυτός που θέλει τα ζώα εξαθλιωμένα με τέτοιο τρόπο για να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά.
Είναι ο πολιτισμός του θεάματος και του κέρδους που για χάρη του εμπορευματοποιεί ότι μπορεί, εμάς τους ίδιους μέσα από τη μισθωτή σκλαβιά, τα συναισθήματά μας, τη φύση ακόμα και τα ζώα.

Ας αγωνιστούμε, λοιπόν, όλοι ενάντια στο σύστημα του κέρδους και της εκμετάλλευσης, μέχρι να σπάσουμε κάθε κλουβί, ορατό και μη.Συνέλευση για την Αντισπισιστική Δράση