ΛΕΠΙΔΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΖΩΟΤΟΜΟΥ

Τα πειράματα και η ζωοτομία συνιστούν μια βάρβαρη και απαρχαιωμένη πρακτική, για την οποία τα ζώα αναπαράγονται σε αιχμαλωσία, κοστολογούνται και αγοράζονται από εργαστήρια πειραμάτων. Οι πειραματιστές μετατρέπουν έμβια, νοήμονα όντα σε εργαλεία, με το επιχείρημα του μεγαλύτερου οφέλους προς τον άνθρωπο, αγνοώντας πως η ζωή κάθε ζώου έχει αυτοτελή αξία. Η πρακτική του πειραματισμού λειτουργεί στα πλαίσια του σπισισμού, υπονοώντας πως τα συμφέροντα των ανθρώπινων ζώων είναι πιο ισχυρά από αυτά των μη ανθρώπινων, διαχωρίζοντας έτσι τον άνθρωπο από τα άλλα είδη.

Γύρω στα 100 εκατομμύρια ζώα χρησιμοποιούνται ετησίως σε πειράματα, αν και σπάνια προκύπτουν αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι αναφορές των ερευνών δηλώνουν πως ο οργανισμός των ζώων δεν είναι ίδιος με αυτόν του ανθρώπου και τα αποτελέσματα καθίστανται άχρηστα. Τα μισά φάρμακα που κρίνονται ασφαλή μετά από πειραματισμό σε ζώα σε Αγγλία και Αμερική, αποσύρονται γρήγορα αφού δημιουργούν παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό. Ουσίες όπως η κορτιζόνη, η ασπιρίνη και η καφεΐνη κρίνονται επικίνδυνες αν βασιστούμε στα πειράματα που έγιναν σε ζώα.

Ακόμα κι αν δεχόμασταν πως ο πειραματισμός στα ζώα έχει βοηθήσει σε ένα μικρό βαθμό στη δημιουργία νέων φαρμάκων, αυτό δεν τον δικαιώνει αυτόματα. Κάποια απειροελάχιστα οφέλη δε μπορούν να δικαιολογήσουν ούτε τον εγκλεισμό, ούτε το βασανισμό εκατομμυρίων ζώων. Επιπλέον, δεν τίθεται κάποιο θέμα παρεμπόδισης της επιστήμης. Υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι πειραματισμού που επικεντρώνονται στη δημιουργία ιστού, ανοσοποιητικού συστήματος και οργάνων σε εργαστήρια.

Στις 19 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 5ο Διεθνές Συνέδριο στην επιστήμη των ζώων εργαστηρίου. Το πρόγραμμα του σεμιναρίου θα περιλαμβάνει διαλέξεις και πρακτική πάνω στον πειραματισμό και θα συμμετέχουν γιατροί από όλον τον κόσμο. Η επιλογή του χώρου κάθε άλλο παρά τυχαία είναι καθώς το ερευνητικό κέντρο Αλέξανδρος Φλέμινγκ στο οποίο θα διεξαχθεί, έχει ανοίξει πρόσφατα και βρίσκεται υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το πειραματικό κέντρο προβλέπει μέσα από αυτό το σεμινάριο βασανισμών να διαφημιστεί και να αποσπάσει μελλοντικούς πελάτες που θα χρηματοδοτούν το νοσηρό του έργο. Συνιστά μια τυπική καπιταλιστική διαδικασία, με μοναδικό στόχο την κερδοφορία. Θέλουν κι αυτοί να εισπράξουν κέρδος από το αίμα των αδυνάτων.
Ας τους σταματήσουμε!

Συγκέντρωση ενάντια στο 5ο Διεθνές Συνέδριο στην επιστήμη των ζώων εργαστηρίου

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, 12:00
Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών Αλέξανδρος Φλέμινγκ
Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 34, Βάρη (λεωφορείο Ε22)
Προσυγκέντρωση 10:30, Σύνταγμα

Εκδήλωση – συζήτηση ενάντια στα πειράματα σε ζώα και στη ζωοτομία

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, 20:00
Κατάληψη Πατησίων 61 & Σκαραμαγκά

Συνέλευση για την Αντισπισιστική Δράση