Σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-Χρυσής Αυγής υπέρ της γούνας

Για μία ακόμα φορά, η παραγωγή γούνας γίνεται πεδίο γελοίων ψηφοθηρικών αντεγκλίσεων, όπως γίνεται άλλωστε για όλα τα θέματα σε αυτό το σύστημα. Αυτήν τη φορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής και πιο συγκεκριμένα των τοπικών οργανώσεων Καστοριάς, που διαγκωνίζονται για το ποιος θα φανεί πιο αρεστός στους μαφιόζους και στους εργάτες της περιοχής.

Με αφορμή την Έκθεση Γούνας που οργανώθηκε στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo της Αθήνας, στο διάστημα 26-29 Μαρτίου, ο Θέμης Δημητρακόπουλος (Μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ) δημοσίευσε ένα άρθρο στην εφημερίδα «Αυγή», με το οποίο ζητούσε, μεταξύ άλλων, να μπει «άμεσα φρένο στην ίδρυση νέων και στην επέκταση των υφιστάμενων μονάδων εκτροφής γουνοφόρων καθώς και στην επιδότηση κάθε δραστηριότητας που σχετίζεται με το γουνεμπόριο» και ταυτόχρονα να τεθεί ως στόχος «σε λελογισμένο βάθος χρόνου, ο  τερματισμός της εκτροφής ζώων για τη γούνα τους».

Απάντηση στον Θ. Δημητρακόπουλο έσπευσαν να δώσουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι σύντροφοί του, η τοπική Ν/Ε Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι «στελέχη του τοπικού Σύριζα έχουν δώσει μάχες για τον κλάδο, είτε ως γουνεργάτες είτε ως επιχειρηματίες». Και δήλωσαν ότι «στέκονται αρωγοί στους Καστοριανούς που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, από οποιοδήποτε πόστο». Μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι «η διαρκώς αυξανόμενη ελληνική παραγωγή γουνοφόρων ζώων υποκαθιστά πλήρως τις εισαγωγές πρώτων υλών για την παραγωγή γούνινων ενδυμάτων» και ότι, εν τέλει, «δεν υπάρχει καμία ανθρωπογενής δραστηριότητα που να μην επιδρά στο ευρύτερο οικοσύστημα».

Η τοπική οργάνωση Καστοριάς της Χρυσής Αυγής βρήκε κι αυτή ευκαιρία να ξεράσει. Καταδίκασε ξανά «τις πρόσφατες συγκεντρώσεις των αριστερών αναρχοάπλυτων κατά της γούνας στην Αθήνα, τις επιθέσεις τους σε καταστήματα πώλησης γουναρικών, ορμώμενοι από τη Βίλα Αμαλίας» και υπενθύμισε ότι «αναρχοάπλυτοι μπαχαλάκηδες ήταν αυτοί που ελευθέρωσαν τα γουνοφόρα ζωάκια προ διετίας περίπου από τις φάρμες της Καστοριάς και της Σιάτιστας προκαλώντας -εκτός από μεγάλη οικονομική ζημιά στους επιχειρηματίες- και τεράστια οικολογική καταστροφή στο τοπικό οικοσύστημα»

Στο μεταξύ, είχε προηγηθεί η προκλητική κίνηση της βουλευτή Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας, Μαρίας Αντωνίου, η οποία εμφανίστηκε στη Βουλή φορώντας γούνα.

Επειδή το «λελογισμένο βάθος χρόνου» έχει εξαντληθεί προ πολλού,
επειδή θεωρούμε ότι δεν έχει κανένα νόημα να επιχειρηματολογήσουμε κατά της γουνοπαραγωγής,
επειδή θεωρούμε ότι η ολοκληρωτική καταστροφή του συγκεκριμένου «κλάδου» -όπως και κάθε άλλου κλάδου ή αντίληψης που αντιμετωπίζει τα ζώα ή τη φύση ως αντικείμενα και ως πρώτη ύλη- είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αναρχικού αγώνα,
επειδή έχουμε χεσμένη τη δημοκρατία τους και τοποθετούμαστε απέναντι στους φορείς της (μεταξύ αυτών και η Χ.Α.) όχι με διαλεκτική διάθεση, αλλά με οργή για τον αφανισμό τους,
επειδή η ακύρωση της αυτοδιάθεσης των ζώων μετατρέπεται συστηματικά σε πηγή κέρδους για επιχειρηματίες και εργάτες,

Το μόνο που έχουμε να πούμε είναι
ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΓΟΥΝΕΡΓΑΤΗ ΚΑΙ ΓΟΥΝΕΜΠΟΡΟΥ
ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ, ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΗ

ΥΓ. Η «τίμια εργατιά» συνεχίζει να δολοφονεί αλλά η ψευδαίσθηση περί της επαναστατικότητάς της καλά κρατεί. Ο επιχειρηματίας γουνοπαραγωγός βάζει τα φράγκα, ο γουνεργάτης το μαχαίρι. Η σύμπλευση μεταξύ γουνεργατών και επιχειρηματιών εντός ΣΥΡΙΖΑ και η ταύτιση της Χρυσής Αυγής μαζί τους θα μπορούσε να είναι μία ακόμα αφορμή για να αναζητήσουν ορισμένες και ορισμένοι καινούρια -λιγότερο φαντασιακά ίσως- επαναστατικά υποκείμενα.

Συνέλευση για την Αντισπισιστική Δράση