Ζούμε σε μια κοινωνία στην οποία συνεχώς υπερκαταναλώνουμε. Σε μια κοινωνία η οποία, εν μέρει μας κρύβει και εν μέρει αρνούμαστε να δούμε την εκμετάλλευση ανθρώπων και ζώων, στην οποία βασίζεται αυτή και τα αγαθά της. Μεγαλωμένος ανάμεσα σε τηλεοράσεις και διαφημίσεις, ο μέσος καταναλωτής είναι πάντα έτοιμος να τρέξει να αγοράσει το κάθε τι καινούριο που του πλασάρεται, άσχετα αν οι διαφορές με το προηγούμενο μοντέλο είναι ελάχιστες και σχηματικές. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, όπου το αγοραστικό κοινό χρηματοδοτεί όλο και πιο πολύ τις εταιρίες που το καταστέλλουν.
Θέλοντας να είμαστε σίγουροι ότι τα, ως επί το πλείστον, άχρηστα προϊόντα που συνεχώς καταναλώνουμε δε θα μας δημιουργήσουν κάποια παρενέργεια, «απαιτείται» η πλήρης δοκιμή τους, παρότι τις τελευταίες δεκαετίες, οι εναλλακτικού τύπου δοκιμές προϊόντων έχουνε αναπτυχθεί καθιστώντας τη ζωοτομία ανούσια. Οι εταιρίες, προσπαθώντας να διατηρήσουν την κυρίαρχη θέση τους στηρίζουν η μία την άλλη προωθώντας τον πειραματισμό σε ζώα. Εκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο θα εκτραφούν για αυτό το σκοπό. Θα αποσπαστούν από τις μητέρες τους λίγο μετά τη γέννησή τους και θα στοιβαχθούν μέσα σε φορτηγά, τρένα και αεροπλάνα, κάνοντας πολυήμερα ταξίδια δίχως τροφή και νερό, με προορισμό πανεπιστήμια, εργαστήρια, εταιρίες πειραμάτων και ερευνητικές μονάδες του στρατού, όπου θα καταδικαστούν σε αργό και βίαιο θάνατο.
Κάποια από τα πιο διαδεδομένα πειράματα είναι σχεδιασμένα για να μετρούν την τοξικότητα διάφορων προϊόντων, ταΐζοντας με τη βία τα ζώα μεγάλες ποσότητες χημικών, τοποθετώντας τοξικά πάνω στο γυμνό τους δέρμα. Στη συνήθη πρακτική της δοκιμής Ντρέις, κουνέλια θα ακινητοποιηθούν με τη βοήθεια μιας ειδικής μηχανής, ώστε οι πειραματιστές να εφαρμόσουν μία στρώση χημικού στα μάτια τους, τα οποία δένουν με έναν επίδεσμο και τα αφήνουν για ώρες ή μέρες για να συμπεράνουν την τοξικότητα του εν λόγω χημικού βάσει της διάβρωσης που θα προκληθεί στο μάτι. Όσα από τα ζώα δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νέα πειράματα θα θανατωθούν τελικά από τους ίδιους τους πειραματιστές, που ύστερα θα μελετήσουν τα νεκρά εσωτερικά τους όργανα.
Οι έρευνες θα τελειώσουν αναφέροντας πως ο οργανισμός των ζώων δεν είναι πανομοιότυπος με αυτόν του ανθρώπου, κάτι που είτε καθιστά τα αποτελέσματα άχρηστα είτε χρειάζεται περεταίρω έρευνα. Και όλως παραδόξως τα πειράματα συνεχίζονται χωρίς να φέρνουν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα ή να σώζουν έστω και μία ανθρώπινη ζωή. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις φαρμάκων που κρίθηκαν ακατάλληλα προς τον άνθρωπο λόγω τον παρενεργειών που δημιουργούσαν στα ζώα, ενώ στην πραγματικότητα είχανε ευεργετικά αποτελέσματα στο δικό μας οργανισμό. Αντίστροφα, έχουν σημειωθεί θάνατοι ανθρώπων από φάρμακα που κρίθηκαν ασφαλή έπειτα από πειράματα σε ζώα.
Μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες πειραμάτων στο κόσμο είναι η Huntingdon Life Sciences, η οποία ήταν μία από τις αφορμές για να ξεκινήσουν διεθνείς μακροχρόνιες διαμαρτυρίες με στόχο την οριστική διακοπή των πειραμάτων. Μεγάλη φαρμακοβιομηχανία και βασικός πελάτης της H.L.S. είναι η AstraZeneca, η οποία στηρίζει το θάνατο περίπου 500 ζώων την ημέρα.
Προς καταπολέμηση αυτής της βαρβαρότητας, χρειάζεται να πάρουμε επιτέλους την κατάσταση στα χέρια μας και να δράσουμε. Να κάνουμε συχνές και μαχητικές διαδηλώσεις έξω από τα κέντρα πειραμάτων, τις εταιρίες που συνεργάζονται και τους μετόχους τους. Να κάνουμε οικονομικές φθορές, σαμποτάζ και απελευθερώσεις των ζώων που κρατούν έγκλειστα στα κολαστήρια, όπως και μποϊκοτάζ στα προϊόντα τους.
Συνέλευση για την Αντισπισιστική Δράση