Ronnie Lee

Μία από τις πρώτες ομάδες των Σαμποτέρ Κυνηγιού δημιουργήθηκε το 1971 από τον εικοσάχρονο τότε φοιτητή νομικής από το Luton, Ronnie Lee.

Ο Ronnie Lee, αν και ενεργός σαμποτέρ κυνηγιού, σύντομα κατάλαβε ότι χρειάζονταν πιο μαχητικές τακτικές για να υπάρξει αποτέλεσμα. Έτσι το 1972 δημιούργησε στο Λονδίνο την ομάδα Band of Mercy μαζί με 5 ακόμη ακτιβιστές.

«Όλοι ήμασταν είτε χορτοφάγοι ή βίγκαν και στο παρελθόν είχαμε συμμετάσχει σε διάφορες οργανώσεις για την προστασία των ζώων. Μοιραζόμασταν πλέον την αίσθηση ότι εκείνες οι οργανώσεις αποτύγχαναν να εμποδίσουν την εκμετάλλευση των ζώων διότι οι μέθοδοί τους δεν ήταν αρκετά σκληρές. Αισθανόμασταν ότι ήταν ζωτικής σημασίας να ξεκινήσουμε μία εκστρατεία άμεσης δράσης ώστε να ανατρέψουμε τα πράγματα. Δεν είχαμε ιδέα αν θα ήταν επιτυχής, αλλά αισθανόμασταν ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή, επομένως έπρεπε να προσπαθήσουμε. Αποφασίσαμε ότι η εκστρατεία μας έπρεπε να εστιάζει κατά της ιδιοκτησίας κι ότι δεν θα χρησιμοποιούνταν βία απέναντι σε ανθρώπους, παρά μόνο για αυτοάμυνα. Για κάποιους από εμάς αυτό ήταν θέμα ηθικής, ενώ για άλλους ήταν ξεκάθαρα για λόγους στρατηγικής.»

Η Band of Mercy έκανε επιθέσεις σε αυτοκίνητα κυνηγών σπάζοντας παράθυρα και ξεφουσκώνοντας λάστιχα, στοχεύοντας έτσι στην παρεμπόδιση του κυνηγιού πριν ακόμη αυτό ξεκινήσει, σε αντίθεση με την τακτική του σαμποτάζ. Η Band of Mercy άρχισε να διευρύνει τις δράσεις της κι οι επιθέσεις άρχισαν να συμπεριλαμβάνουν και άλλους στόχους εκμετάλλευσης ζώων, όπως πειραματικά εργαστήρια, χρησιμοποιώντας τους εμπρησμούς ως ισχυρό μέσο για φθορά περιουσίας. Στα τέλη του 1973 έκαναν 2 εμπρηστικές επιθέσεις σε ένα υπό κατασκευή εργαστήριο ζωοτομίας προκαλώντας ζημιά αξίας 26.000 λιρών. Εν συνεχεία, κατέστρεψαν ένα φωκοθηρικό σκάφος και επιδόθηκαν σε επιθέσεις εναντίον οχημάτων που μετέφεραν ζώα σε πειραματικά εργαστήρια. Μεταξύ του Ιουνίου και του Αυγούστου 1974 η Band of Mercy πραγματοποίησε οκτώ επιδρομές ενάντια σε εργαστήρια πειραματισμού σε ζώα, καθώς και άλλες δράσεις ενάντια σε ορνιθοτροφεία και καταστήματα πώλησης όπλων. Η πρώτη δράση απελευθέρωσης έλαβε χώρα όταν ακτιβιστές έβγαλαν ινδικά χοιρίδια από μία φάρμα εκτροφής, η οποία έκλεισε οριστικά υπό το φόβο κι άλλων επιθέσεων.

Το καλοκαίρι του 1974 ο Ronnie Lee και ο σύντροφος-ακτιβιστής Cliff Goodman συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε τριετή φυλάκιση για καταστροφή ερευνητικού εξοπλισμού σε εγκαταστάσεις στο Bicester. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, ο Ronnie ξεκίνησε την πρώτη απεργία πείνας για να διεκδικήσει βίγκαν διατροφή μέσα στη φυλακή. Αφέθηκε τελικά ελεύθερος έναν χρόνο αργότερα, πιο μάχιμος από πριν. Ο Ronnie, έχοντας βγει από τη φυλακή είχε εμβαθύνει τις πεποιθήσεις του σε σχέση με την εκμετάλλευση των ζώων. Έτσι, το 1976 αποφάσισε να σχηματίσει μια νέα ομάδα που θα εστίαζε σε δράσεις απελευθέρωσης ζώων και την ονόμασε Animal Liberation Front (Μέτωπο Απελευθέρωσης των Ζώων). Η δημιουργία του A.L.F. θα άλλαζε για πάντα τον αγώνα για άμεση δράση υπέρ των ζώων.

«Όταν βγήκα από τη φυλακή είδα με μεγάλη έκπληξη ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ήθελαν να αναμειχθούν με το κίνημα είχε αυξηθεί. Σε εκείνο το σημείο αποφάσισα να αλλάξω το όνομα σε Animal Liberation Front, ώστε να αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα αυτό που αντιπροσωπεύαμε.»

Οι τακτικές του A.L.F. ήταν τέτοιες ώστε να μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε ήθελε να αναμειχθεί ανώνυμα, διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν θα πληγωνόταν, συμπεριλαμβανομένων των ζώων. Ο Ronnie είχε δηλώσει ότι η άμεση δράση θα έπρεπε να περιορίζεται μόνο από το σεβασμό για τη ζωή και το μίσος για τη βία. Όπως έγραψε το 1979, πολλές δράσεις του A.L.F. είχαν ματαιωθεί επειδή υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή κάποιου. Οι δράσεις του A.L.F. άρχισαν να αυξάνονται ταχύτατα τα επόμενα χρόνια με 10 επιθέσεις σε εργαστήρια ζωοτομίας στη Βρετανία και ομάδες δράσης δημιουργούνταν σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό, καθιερώνοντας το A.L.F. ως ένα παγκόσμιο απελευθερωτικό κίνημα.

Το 1977 ο Ronnie συλλαμβάνεται και οδηγείται στη φυλακή ξανά, αυτήν τη φορά κατηγορούμενος για την απελευθέρωση ποντικιών.

Η δεκαετία του 1980 ήταν μία πολύ δραστήρια περίοδος για το κίνημα, με πολλές απελευθερωτικές ενέργειες, διαμαρτυρίες και πολύ κόσμο να συμμετέχει στις δράσεις. Ήταν επίσης η περίοδος των μεγαλύτερων επιτυχιών του A.L.F. με κορυφαίο τον αποδεκατισμό του βρετανικού εμπορίου γούνας.

Ο Ronnie έγινε ο εκπρόσωπος τύπου του A.L.F. και καταδικάστηκε για αυτό το 1986 σε δέκα χρόνια φυλάκιση! Μέσα στη φυλακή ίδρυσε το περιοδικό Arkangel, μία εξάμηνη έκδοση για την απελευθέρωση των ζώων.

Βγήκε από τη φυλακή το 1992 έχοντας εκτίσει ποινή 6 ετών και 8 μηνών.

Πλέον ο Ronnie ισχυρίζεται ότι δεν έχει σχέση με το A.L.F. και έχει αλλάξει τις θέσεις του στο θέμα της βίας, καθώς πολλές φορές έχει υπερασπιστεί τη χρήση βίας απέναντι σε βασανιστές ζώων.

Όταν το 2001 άγνωστοι επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν τον διευθυντή της Huntingdon Life Sciences, εταιρεία γνωστή για το βάναυσο βασανισμό ζώων σε ερευνητικά πειράματα, ο Ronnie δήλωσε ότι αυτό άξιζε στον Brian Cass (το γενικό διευθυντή) και ήταν μια ενέργεια απόλυτα δικαιολογημένη. Δεν καταδίκασε την επίθεση, αλλά καταδίκασε αυτά που η Huntingdon Life Sciences προκαλούσε στα ζώα.

«Η απελευθέρωση των ζώων είναι ένας άγριος αγώνας που απαιτεί ολική δέσμευση. Θα υπάρξουν τραυματισμοί και πιθανώς θάνατοι και στις δύο πλευρές. Αυτό είναι λυπηρό αλλά βέβαιο.»