Γράμμα της vegan αναρχικής κρατούμενης Mónica Caballero

Προς όλους τους εξεγερμένους:

Η ηγεμονία της εξουσίας ήρθε στο προσκήνιο στις 14 αυγούστου, περίπου στις 7 το πρωί, όταν πράκτορες της GOPE μπήκαν στο μέρος που ζώ ή ζούσα, το κατειλημμένο σπίτι “La Crota”, καταστρέφοντας την πύλη της βιβλιοθήκης μας (Centro de Documentación Anarquista Itinerant), δένοντας την σε ένα μηχάνημα και τραβώντας την.Ακούγοντας τον θόρυβο, μόλις που πρόλαβα να πάω στην αυλή όπου οι αστυνομικοί οπλισμένοι μέχρι τα δόντια με την χαρακτηριστική τους αλαζονεία με σταμάτησαν.

Αργότερα με μετέφεραν σε ένα δωμάτιο όπου μου απήγγειλαν τις κατηγορίες για τις οποίες κρατούμαι ακόμα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, με υπέβαλλαν σε μια εξέταση χεριών, ψάχνοντας για ίχνη εκρηκτικών. Η εξέταση πραγματοποιήθηκε χωρίς να γνωρίζω τίποτα, χωρίς να μου δοθούν εξηγήσεις : μεγάλο λάθος από τη πλευρά μου. Άλλοι δύο άνθρωποι που ήταν στο αγαπημένο μου σπίτι υποβλήθηκαν στην εξέταση αυτή : ο Vinicio Aguilera και ο Diego Morales. Σε αυτήν ακριβώς την εξέταση και μόνο βασίζουν τις κατηγορίες εναντίον τους. Προσπάθησα να χαιρετήσω τους συντρόφους μου, τα σκυλιά και τα γατιά μας. Ένας από τους 4-ποδους συντρόφους μου δε σταμάτησε ποτέ να γαυγίζει στους μπάτσους και δεν έφυγε στιγμή από δίπλα μας. Τον χάιδεψα και κατευθύνθηκα στο μπροστινό μέρος του σπιτιού, στην βιβλιοθήκη (CDAI),που είχε καταστραφεί όπως μια καρτ-ποστάλ ολοκληρωτικών καθεστώτων. Μου πέρασαν χειροπέδες, τις οποίες δεν θα αποχωριζόμουνα για αρκετές ώρες σε αρκετές περιπτώσεις. Καθώς έβγαινα από το αγαπημένο μου σπίτι, που ο εισαγγελέας περιέγραψε σαν “κέντρο εξουσίας”, οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να πάρουν την τέλεια φωτογραφία των “βομβιστών”. Αυτό που εισέπραξαν ήταν η βαθύτατη περιφρόνησή μας. Με το κεφάλι συνέχεια ψηλά, άδραξα την ευκαιρία να φωνάξω συνθήματα αλληλεγγύης στους κρατούμενους Μαπούτσε που βρίσκονται σε απεργία πείνας. Στο περιπολικό πήρε το αυτί μου τα νέα που εξαπλώνονταν.

Όταν έφτασα στο 33 ° αστυνομικό τμήμα βρήκα αρκετά άλλα άτομα στην ίδια κατάσταση με την δική μου και περισσότερους οι οποίοι συνέχιζαν να φθάνουν. Υπήρχαν 14 από εμάς. Ο χώρος ελέγχου πριν τα κρατητήρια ήταν γεμάτος από συντρόφους, φίλους, κοντινούς, συγγενείς, αδέλφια, οι οποίοι όπως κι εμείς ένιωθαν αβεβαιότητα. Παράνομη τρομοκρατική οργάνωση και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών ήταν οι κατηγορίες εναντίον μας. Η επίσημη απόδοση κατηγοριών έγινε την Τρίτη.Καθώς βγαίναμε από την αίθουσα του δικαστηρίου καταφέραμε να ακούσουμε τις κραυγές γεμάτες οργή και θυμό από τους ανθρώπους μας. Κραυγές που μας συγκίνησαν βαθεία και μας έδωσαν δύναμη για ό,τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Δεν είμαστε μόνοι! Οι πράξεις και η στάση σας με γεμίζει με υπερηφάνεια! Η αναμονή μέχρι την ανακοίνωση του κατηγορητηρίου έμοιαζε αιώνια. Είμασταν απομομονωμένοι, χωρίς καμία είδηση, και ούτε έστω και ένα μολύβι. Όταν έφτασε η μέρα που η εξουσία αποφάσισε ότι κάτσαμε αρκετά στη φυλακή, μέσα από κάγκελα και με χειροπέδες καταφέραμε να αγγίξουμε τα χέρια των συντρόφων μας και να πούμε δυο κουβέντες.. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης ένα μόνο μέλος της οικογένειας είχε το δικαίωμα εισόδου για κάθε κατηγορούμενο.Αυτήν τη φορά στις κατηγορούσες αρχές πέρα από το Υπουργείο Εσωτερικών προστέθηκε και η Εκκλησία. Ο εισαγγελέας Peña ξεκίνησε με γλαφυρότητα να εκθέτει τα θεμέλια της παράνομης τρομοκρατικής οργάνωσης (η οποία υπάρχει μόνο στο μυαλό του). Σύμφωνα με αυτόν, η οργάνωση είναι άτυπη, δημοκρατική και οριζόντια. Τουλάχιστον ο ορισμός αυτός μας έκανε να χαμογελάσουμε. Τόσα πολλά χρόνια έρευνας για μια τέτοια περίπλοκη ανάλυση;

Τι επισφαλής νοοτροπία για τους αξιότιμους κρατικούς αξιωματούχους! Έπειτα, συνέχισαν με τα αποδεικτικά στοιχεία για κάθε κατηγορούμενο: αντικείμενα όπως βιβλία, φωτογραφίες, γραπτά, τηλεφωνικές υποκλοπές, στυλό, βίντεο, αφίσες.Και πιθανότατα η έκθεση αυτή ήταν και η αιτία της επιθετικότητάς μας. Σα να μην έφτανε το τσίρκο αυτό, σε μια χειρονομία τόσο Μακιαβελική και συνάμα νοσηρή, ο αξιότιμος εισαγγελέας μας έδειξε φωτογραφίες του Mauricio Morales που είχε σκοτωθεί μετά από έκρηξη του μηχανισμού που προοριζόταν για τη σχολή σωφρονιστικών υπαλλήλων, το Μάιο του 2009. Με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε να μας πληγώσει, αλλά το μόνο που κατάφερε, είναι να τροφοδοτήσει το μίσος μας.

Ένα φοβερό αποδεικτικό των αρχών εναντίον μας θα ήταν η κατάθεση του Gustavo Fuentes Aliaga, γνωστού με το παρατσούκλι “El Grillo”, εμπόρου ναρκωτικών ο οποίος στις 31 Δεκέμβρη 2008 μαχαίρωσε τη συντρόφισσα Candelaria Cortez-Monroy εφτά φορές.Το δικαστήριο διέταξε 180 μέρες παράτασης της έρευνας για την υπόθεση μας.

Πλέον δεν είμαστε 14 προφυλακισμένοι αλλά 8. Έξι σύντροφοι παραμένουν όμηροι εκτός φυλακής, στο μεγάλο κελί της μητρόπολης. Μια μεγάλη αγκαλιά από εμένα για τους συντρόφους και τις συντρόφισσες. Τέσσερις δικαστές και χρόνια ολόκληρα ερευνών δεν ήταν αρκετά για να να βρουν νέα στοιχεία και να στήσουν σκευωρία μεγαλύτερων διαστάσεων.

Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην πτέρυγα υψίστης ασφαλείας των γυναικείων φυλακών του Σαντιάγο. Σκοπεύω να συνεχίσω την vegan διατροφή μου. Ο αγώνας ενάντια στην κυριαρχία είναι ασυμβίβαστος ανεξαρτήτως των συνεπειών.

Περήφανη για αυτό που είμαι και για τους συντρόφους μου, αγκαλιάζω κάθε ενέργεια αλληλεγγύης και εξέγερσης. Δε θα με κάνουν να σωπάσω. Το άτομο όσο κανένας άλλος μπορεί και πρέπει να πολεμήσει για την ελευθερία του, παρακινημένος πρώτα από όλα από την καρδιά του.

Ας προστατεύσει η άγρια φύση τις γάτες που τρέχουν στις στέγες των σπιτιών και ας μην έρθε ποτέ η νύχτα των κακών οιωνών.

Προς όλους, για τώρα και για πάντα : “Ούτε θεός ούτε αφέντης”
Με μια καρδία κομμάτια, που χτυπά όμως δυνατά όσο ποτέ!!
Να βάλουμε τέλος σε κάθε επιβολή εξουσίας , να ζήσουμε την αναρχία.

Mónica Caballero, αναρχική κρατούμενη

πτέρυγα υψίστης ασφαλείας, γυναικείες φυλακές, Σαντιάγο, Χιλή